" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2011. február 9., szerda

Henna

Hónapok óta azzal nyúzott Sára, hogy vegyek neki vörös hajfestéket, mert szeretné látni, hogy áll neki a vörös haj.Gyönyörű, sötét gesztenyebarna a haja, természetes szőke csíkkal a választékában születése óta, úgyhogy sokáig tiltakoztam, amíg eszembe nem jutott a henna, egyenlőre, mint kifogás, hogy majd egyszer, ha tudok szerezni akkora mennyiséget, és lesz rá időm, stb...
Az utolsó hajfestésemnél besokallt a fejbőröm, és ekcémás lett, a hajam pedig annyira hullott, hogy kendőben járkáltam itthon.Kénytelen voltam másféle alternatíva után nézni a hajfestéket illetően.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének a honlapján találtam ezt a cikket , ami visszaigazolta, hogy jól teszem, ha nem kínozom tovább a hajhagymáim vegyszerekkel.
Utána néztem, honnan lehet jó minőségű hennát jó árban beszerezni, és a Goloka honlapjáról meg is rendeltem, Sára nagy örömére.
Régen sokat festettem hennával bőrre, még Kapolcson tanultam a szomszéd sátorban tanyázó hennafestő lányoktól.Akkoriban olvasgattam a neten a festék kikeveréséről különböző hajszínekhez.Volt itthon indigólevél porom, ami a hajfesték sötétítéséhez való.
AntalVali honlapjáról vettem az alapreceptet:

  • 2 evőkanál vagy 2 teafilter jó minőségű indiai fekete tea

  • 2 kiskanál erős instant kávé

  • 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg

  • ½ liter tiszta víz

  • hennapor - hajhossztól függően 100g/200g/300g, tőfestéshez 100g

  • 6 csepp eukaliptusz olaj

  • 5 csepp levendula olaj

A vízben lassú tűzön főztem a teát, a kávét és a fűszereket fél órán keresztül.Ezután hozzáadtam 100 gramm hennát és 50 gramm indigólevélport, hozzákevertem az illóolajokat.
1 órán keresztül állni hagytam a festéket, és utána kentem be vele Sára rengeteg, göndör, sűrű haját tincsenként.Belezsibbadt a kezem a fésülgetésbe, és megértettem azt a fodrásznőt, aki egy idő után bekapcsolta a légkondit, miközben Sára haját szárította.
Utána nejlonsapkával kellett dunsztolni a festéket 2-3 órán keresztül.

Sára haja gyönyörű barnásvörös lett.
Maradt még egy kevés festék, amivel én is kipróbáltam, hogyan működik a henna az én hajamon.Néhány tincset befestettem, és 1 órán keresztül rajta fent hagytam.
Az a néhány tincs gyönyörű répavörös lett:(
Másnap(mivel szerettem volna emberek közé menni) a henna használati utasításának megfelelően csak simán vízzel kevertem ki tejfölsűrűségűre a hennaport, pár csepp citrom és eukaliptuszolajjal, 2 evőkanál oliva olajjal.1 órát állni hagytam a pépet, és utána festettem be a hajam tincsenként.A henna nagyon erősen és tartósan befogja a hajat, kicsit félve mostam le másfél óra elteltével.Szerencsére felesleges volt a félelmem.A sima henna a természetes hajszínre természetesen színez.Bár vörösebb, mint szeretném, de a gyerekeknek nagyon tetszik:)
Most először nem érzem azt hajfestés után, mintha Domestossal mostam volna hajat.Nem csíp, nem irritál vagy viszket, a fejbőröm kiválóan érzi magát.
1 csomag 200 grammos henna elég volt mindkettőnknek.

4 megjegyzés:

ixchel írta...

FÉNYKÉPET!!! (Facebookra is lehet.)Nagyon szeretem a henna finom fűszagát. Én sajnos minden figyelmeztetés dacára dauerolt hajjal próbáltam ki, úgyhogy száraz és töredezett lett tőle, de a színe szép lett, és nagyon tetszett, hogy megtartotta a haj eredeti sokszínűségét, fényét. Az ősz hajszálaim vöröses-szőkék lettek, a barnák pedig kaptak egy kis vöröses fényt.

Alma írta...

Ezért is tettem bele az olivaolajat, és miután lemostam a hennát, azután is beolajoztam a hajam.A biooliva még jobb, a DM-ben lehet jó árban venni, a legjobb hajkondícionáló

Taurus írta...

Még nem mertem kipróbálni, mert túl sok az ősz hajszálam. A fejbőrt nem fogja be nagyon?

Alma írta...

Nagyon szép színt ad, és nem színezi be a fejbőrt se tartósan, se feltűnően.
A fejbőröm rendkívül jól érzi magát.Ez vigaszom, mivel ez a szín sajna, egyáltalán nem áll jól nekem, hiába nagyon szép és természetes.Brühühü:(
Sose éreztem még ennyire szőkének magam:(