" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2011. február 24., csütörtök

Geréb Ágnes lett az évtized kedvence

Igaz, lassan egy évtizede, hogy utoljára otthon szültem, és sokáig eszembe sem jutott a dolog, csak mióta kiélesedtek a konfliktusok a témával kapcsolatban, de ma is hálás vagyok Áginak.
Ezalatt a pár hónap alatt sokszor végig gondoltam, hogy mit is köszönhetünk a munkásságának.

Én személy szerint 6 háborítatlan, természetes, jó hangulatú szülést, még akkor is, ha a Sára születésénél már nem lehetett jelen, mivel egyidős terhes volt a legkisebb gyermekével, Jankával.A többi 4 gyereknél pedig már teljesen egyedül csináltunk mindent, főleg az idő rövidsége miatt, de az első együtt szüléskor tanultak határozták meg az eseményeket később is.

Azt a gondolkodásmódot, ami forradalmasította a nők szabad szüléshez való jogát, rávezette a társadalmat, hogy meglássa, a terhesség és a szülés nem betegség, hanem az életünk része, amit minél teljesebben meg kell élnünk.
Azt, hogy teljes egységként kezelte az anyát és a magzatot, akik kölcsönösen hatással vannak egymásra, és ezt tilos és káros elbagatellizálni.
Meggyőzte az az anyák sokaságát: ne engedjék, hogy az ösztöneiket, megérzéseiket semmibe vegyék, és felülbírálják a "szakemberek".
Megmutatta a társadalomnak, hogy milyen nagy erő van jelen egy szülő asszonyban, ha körülveszik őt támogató emberek, és háborítatlanul tud életet adni egy újszülöttnek.Félelmetes ez az erő, ami sok embert megijeszt.
Egy világszerte jelenlévő mozgalom gondolkodásmódja ez, ami sokakat megszólít, hogy térjenek vissza saját magukhoz, a teremtett világhoz, a természethez, aminek a részei vagyunk, tanuljunk meg vigyázni rá, és becsüljük meg ezeket az értékeket.
A természettől elidegenedett emberekben félelmet kelt a születés és a halál gondolata, és mivel nem tud szembenézni velük, intézeti körülmények közé zárja, pedig az életünk természetes velejárói voltak valamikor.Nem a magas csecsemő halandóságot, vagy a rossz higiénés körülményeket sírom vissza, amelyeket ha közelebbről megnézünk szintén társadalmi problémák okoztak, okoznak ma is.Amúgy egy átlag otthon jóval tisztább, mint egy kórházi szülőszoba, és a baktériumflórájára is immunisak az ottélők, nem úgy, mint egy minden antibiotikumra rezisztens baktériumokkal teli kórházéra.Bezony.
Hát, ez jutott most eszembe erről a díjról, szerintem jó döntés volt.

Nincsenek megjegyzések: