" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2015. február 6., péntek

Saját mustárom

Kisgyerek korom óta imádom a pikáns, csípős ízeket, és fogalmam sincs, miért nem kezdtem hozzá hamarabb a mustárok készítéséhez(lustaságból).Az utolsó lökést a LIDL-ben karácsony előtt kapható fügés mustár hiánya adta, mert olyan űrt hagyott maga után, hogy mégis cselekvésre adtam a fejem.
A bazalt mozsár minden nap örömet okoz, olyan jó, hogy nem repkednek szanaszét belőle a fűszerek, hanem gyorsan, hatékonyan töri össze a kívánt állagra: durvább és finomabb szemcsékre a mustármagot, de a mustárliszthez a kávédarálót használtam.
Egy ideje fekete mustármagot használok az olyan pikáns ételekhez, amibe addig mustárt használtam, ezért most is tettem egy keveset a fehér mustármag mellé.Csípősebb, rusztikusabb ízt ad.
Almaecetbe áztattam az összetört mustármagokat és lisztet, 1 napra állni hagytam a hűtőben.
Kevés curryvel, sóval, mézzel ízesítettem,1-2 teáskanál oliva olajjal selymesebbé tettem az ízét és az állagát.Ha valakinek túl csípős az íz, kevés vizet hozzáadva főzni is lehet 10-15 percig( a méz és az olaj hozzáadása előtt), hogy veszítsen egy keveset az intenzív aromájából.
Csak a fantáziánk szabhat határt a luxusnak, ha egyszer nekiállunk a mustárkészítésnek :)

1 megjegyzés:

Taurus írta...

Izgalmas kaland, egyszer kipróbálom!