" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2013. június 3., hétfő

Krémsajt készítése

Igazából akkor szoktam krémsajtot készíteni, amikor megsavanyodik a kecsketej, de már utazok rá, annyira bevált és praktikus.
Ugyanúgy megmelegítem a tejet 32-34 Celsius fokra, ahogy szoktam, és beleteszem ugyanazt a mennyiségű oltót is, ami egy normál friss sajthoz jár.Amikor megalvad, akkor nem olyan durva szemcsés az alvadék, mint a túrókészítésnél, hanem nagyon apró és puha.Sűrűbb szövésű textilen leszűröm és lecsepegtetem.Így hagyom 1 napot, kiveszem, és ilyenkor keverem be jó sok olivaolajjal (fele sima-fele extraszűz oliva). Kisebb tartókba teszem, külön-külön ízesítem, sósan-fűszeresen, vagy natúran hagyom pl. süteményekbe ill. rakott ételeket dobok fel vele.
Most hétvégén a töltött padlizsán lett csúcs szuper tőle:

A padlizsánokat félbevágtam, a belsejét kivájtam és apróra daraboltam.Vöröshagymával elkezdtem dinsztelni, addig a felezett padlizsánokat oliva olajjal kikent tepsibe tettem, kicsit megolajoztam és sóztam a belsejüket, és forró sütőbe tettem.A padlizsán belsejét továbbdinszteltem, diót mozsárban durvára törtem és hozzáadtam ezt is, sóztam, borsoztam, kicsit fokhagymáztam.Amikor megpárolódott, hozzáadtam a krémsajtot, kis hűlés után kevertem bele egész tojást, padlizsánonként 1 darabot.Ezt a masszát öntöttem a sütőben előkészített padlizsánokra, és szép pirosra sütöttem.Ha fűszeres a krémsajt, még dob az ízeken egy kicsit.Abszolút elismerés fogadta:)

Nincsenek megjegyzések: