" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2012. január 29., vasárnap

Csíráztatás

Hetek óta magocskákat áztatok és öblítek fáradhatatlanul naponta 2-3 alkalommal, mert akkora lett a kereslet a csírákra itthon, hogy egyből szólnak a gyerekek, ha fogytán van valamelyik.Kezdésnek egy Biorganik féle csíráztató dobozt vettem, amit ahhoz képest, hogy egy műanyag befőttesüveg szúnyoghálós tetővel, nagyon drágállottam, viszont kezdésnek praktikus, egyszerűen használható, nem megy el a kedve az ember lányának a témától(kivéve mustármag és zsázsa). A bővítést egy 4 szintes műanyag csíráztató tállal folytattam, szintén jól használható, de még ez is kevésnek bizonyult a nagycsaládos fogyasztásunkhoz.Az egyik bioboltos hölgy elmondta, hogy ő egy egyszerű műanyag szűrőt használ csíráztatáshoz, és ezt a verziót is sikerrel kipróbáltam, így változatosan, mindig friss csírákkal tudom a családomat ellátni.
A csíráztatás hasznosságáról itt is olvashattok.
Személy szerint a finom, zsenge íz, a téli vitaminpótlás, és a magas enzimtartalom miatt fogyasztom a csírákat.
Érdemes bio minősítésű vegyszeres kezelést nem kapott magokat vásárolni, mert kiváló méregtelenítő hatású a friss csíranövény, pl. gyulladásos vagy rákos folyamatok miatti méregtelenítő diéták hasznos kiegészítője, sőt, akár alapja is lehet.

3 megjegyzés:

Taurus írta...

Én lucernát szoktam,nekem a 4 emeletes van. Ja márcsak 3, mert egyet eltörtem. Milyen magokat ajánlasz? A búza tú lassan csírázik, nem?

ixchel írta...

Klassz! Én naponta csak kétszer öblítem át, de így sincs semmi bajuk. Most búza van itthon, ezt Dóri szereti, mert édeskés, a többiek csak ímmel-ámmal fogyasztják. Ákosnak a retek, Almának és nekem a lepkeszegmag jött be legjobban. A rozs senkinek se ízlett. Nem tudom olyan gyorsan csíráztatni a magokat, ahogy fogynak, leírod, milyen ez a szűrős megoldás?

Alma írta...

Ami nekem bejön az a zsázsa és a retek.Tegnap előtt csicseriborsót kezdtem beáztatni kétesélyesként(vagy főzelék, vagy csíra).A csborsót a szűrőm aljába áztattam be, és most csak egy tányért tettem a szűrő alá, ezért a magocskák(mustár) kiszáradtak.Tehát fontos, hogy nedvesség maradjon a magok alatt, és ezt egy tállal lehet elérni, a tányér kevés hozzá.
A következő próbálkozásom a lencse lesz.Ja, a csicseriborsót inkább megfőztem, mert tartok kicsit a nyers hüvelyesektől, a lencsecsírával kezdem a barátkozást.A főzelékről is a Picasso kalandjainak az a jelenete jutott eszembe, ahol kifütyülik a Gyagilev balettet.:)
A búza jó ötlet, én is kipróbálom majd, csak eleve szükséges rossznak tartom a gabonaféléket, ez kicsit visszatart.
A lucerna csak zselés trutyi lett minden mosogatás ellenére, próbáltam az üvegben is és a tálkákban is csíráztatni.
A lepkeszegmagot is ki fogom próbálni.A brokkolit sokan ajánlották,de mivel én csak bio magokat veszek, elég drága mulatság volt, és annyira nem is finom.