" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2011. augusztus 7., vasárnap

Befőzés cukkinivel

Sára főzőcskézik alkalomadtán és a mikor a cukkinis csirkemellet kopaszbarackkal és kínai 5 fűszerkeverékkel bolondította meg, akkor elhatároztam, hogy az idén a barackos chutney és a ketchup is cukkinivel fog készülni.

A chutneyhoz fele-fele arányban fazékba daraboltam a cukkinit és a barackot.Adtam hozzá durvára vágott vörös, lila és fehér hagymát.Csípős és lágy curry, ezenfelül kínai 5 fűszerkeverék került bele 1/3-1/3 arányban.Almaecetbe kevertem a cukrot, és a felét a főzés kezdetekor belekevertem, a többit akkor, mire a hagyma puhára párolódott.A hagyma puhulásáig fedő alatt főztem a gyümölcsöket, utána hagytam besűrűsödni.Mikor az állaga lekvárszerű lett, akkor tettem el üvegekbe.

A ketchup-om elég darabos lett a cukkini miatt, inkább chutney-szerű, de nagyon finom.
Rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, oregánó, fekete bors és fokhagyma került bele a vöröshagymán, són, cukron és almaeceten kívül.Ugyanúgy készült, mint a barack chutney, csak paradicsommal.

2 megjegyzés:

Taurus írta...

Jól hangzik! Cukrot mennyit tettél bele?

Alma írta...

Kicsit több,mintha csak barackból készült volna,és mazsola(25 dkg min.) se volt itthon. 35-45 dkg kb. 6 liter cucchoz.A ketchuphoz is ennyi,de az 8 liter volt,paradicsom és cukkini fele-fele arányban.