" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2011. augusztus 22., hétfő

Feta jellegű sajt kecsketejből

Új kedvencem a savóban érlelt kecskesajt, a "feta jellegű".Szenzációsan finom és igazán egyszerű elkészíteni.

  • A kecsketejet 25 fokra melegítem és egy kis doboz élőflórás joghurtot teszek bele.
  • Fél óra után 30-32 fokra melegítem, kevés vízben feloldom az oltót, és a joghurtos tejben habverővel alaposan elkeverem.
  • Kb. 40 percet hagyom megalvadni, az alvadékot a habverővel összetöröm apróra.
  • Hagyom, hogy a savó és az alvadék elváljon egymástól, majd lemerem a savót és üvegekbe töltöm, tej helyett használom a konyhában palacsintához, mártásokhoz, de gyümölccsel összeturmixolva is finom ital, sőt, kakaó formájában is el szokott fogyni.Kenyér és kalácssütéshez kiváló, ha a fürdővizünket turbózzuk fel vele, a bőrünk hálásan megköszöni.Természetesen szappankészítéshez is használom(sampon és borotva).
  • A leszűrt alvadt tejet összegyúrom, és műanyag szűrőbe teszem, ahol a maradék savó lecsepeg.
  • Egy tányérral lefedem és nehezéket teszek rá(követ, befőttes üveget, vagy egy nagy konzervet).
  • A sajtot eleinte óránként, később egyre ritkábban forgatom.Szobahőmérsékleten érlelem 36-48 óráig.
  • Elkészítem a 20%-os sófürdőt, ami fertőtlenít és a sajt kérgét is adja.Kb. 2 órát hagyom állni, majd letörölgetem a sajtot, fóliában hűtőbe teszem, vagy kockákra vágva fűszeres oliva olajban vagy a saját savójában(amit sózok) szintén hűtőben tovább érlelem.Ez utóbbi az új családi kedvenc.:)

3 megjegyzés:

Juccantó írta...

Megkérdezhetem,hogy milyen oltót használsz.Talán pepszint amit a gyógyszertárban is lehet kapni?

Alma írta...

Interneten rendeltem az oltót.
Több címen is lehet, érdemes olyan helyről, ahonnan könyvet is tudsz mellé kérni, egy postaköltséggel megvan.
http://www.equus.hu/

Juccantó írta...

Köszönöm szépen az információt!