Új kedvencem a savóban érlelt kecskesajt, a "feta jellegű".Szenzációsan finom és igazán egyszerű elkészíteni.
- A kecsketejet 25 fokra melegítem és egy kis doboz élőflórás joghurtot teszek bele.
- Fél óra után 30-32 fokra melegítem, kevés vízben feloldom az oltót, és a joghurtos tejben habverővel alaposan elkeverem.
- Kb. 40 percet hagyom megalvadni, az alvadékot a habverővel összetöröm apróra.
- Hagyom, hogy a savó és az alvadék elváljon egymástól, majd lemerem a savót és üvegekbe töltöm, tej helyett használom a konyhában palacsintához, mártásokhoz, de gyümölccsel összeturmixolva is finom ital, sőt, kakaó formájában is el szokott fogyni.Kenyér és kalácssütéshez kiváló, ha a fürdővizünket turbózzuk fel vele, a bőrünk hálásan megköszöni.Természetesen szappankészítéshez is használom(sampon és borotva).
- A leszűrt alvadt tejet összegyúrom, és műanyag szűrőbe teszem, ahol a maradék savó lecsepeg.
- Egy tányérral lefedem és nehezéket teszek rá(követ, befőttes üveget, vagy egy nagy konzervet).
- A sajtot eleinte óránként, később egyre ritkábban forgatom.Szobahőmérsékleten érlelem 36-48 óráig.
- Elkészítem a 20%-os sófürdőt, ami fertőtlenít és a sajt kérgét is adja.Kb. 2 órát hagyom állni, majd letörölgetem a sajtot, fóliában hűtőbe teszem, vagy kockákra vágva fűszeres oliva olajban vagy a saját savójában(amit sózok) szintén hűtőben tovább érlelem.Ez utóbbi az új családi kedvenc.:)
3 megjegyzés:
Megkérdezhetem,hogy milyen oltót használsz.Talán pepszint amit a gyógyszertárban is lehet kapni?
Interneten rendeltem az oltót.
Több címen is lehet, érdemes olyan helyről, ahonnan könyvet is tudsz mellé kérni, egy postaköltséggel megvan.
http://www.equus.hu/
Köszönöm szépen az információt!
Megjegyzés küldése