A napokban vetődött fel bennem a gondolat az állandó bosszankodás a félig megrágott almacsutkák és a család iszonyú mennyiségű almaecet fogyasztása láttán, hogy akár össze is köthetném a 2 dolgot, és eszembe jutott Polcz Alaine szakácskönyvéből egy régen olvasott rész a házi almaecet készítéséről.
Nagy méretű befőttesüveget megtöltünk a harmadáig szeletekre vágott almával, almahéjjal, és felöntjük 3 szor annyi vízzel, és a víz mennyiségének a tizedét kitevő mézet vagy cukrot keverünk bele.A tetejére barna kenyeret morzsolunk, és gézzel, vagy ritkás vászonnal lekötjük.Először pár napra meleg helyre tesszük, majd ha felforrt, 3-4 hétre hűvös, sötét helyre tesszük, míg megérik.
Ezután leszűrjük, és a megmaradt ecetágyat továbbra is tudjuk használni újabb almaecetadagok készítésére.
Tegnap készítettem el, 6 hét múlva referálok.:)
2 megjegyzés:
Nagyon szeretem az ilyen egyszerű házi praktikákat, jó hogy elővetted ezt a receptet.
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, és remélem jól fog sikerülni, mert nagyon sok fogy itthon az almaecetből.A család fele rendszeresen üdítőként fogyasztja, hajat és ruhát öblítek vele, és ízesítőként borecet mellett is ezt használom.A 6 gyerek után pedig kicsit unom már rágcsálni a félig megevett almákat:)
Megjegyzés küldése