" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2015. február 22., vasárnap

2015. február 18., szerda

2015. február 16., hétfő

Gödörégetés


Ebbe az égetésbe csak a Tami és Sári gyakorló cuccai mentek bele, mert átmegy Tami kerámia szakra és gyakorolnia kellett a marokedényt.Robi mindenképpen ki akarta próbálni a gödörégetést és először a selejten gyakorolt.A kerámiaagyag viszont nem tud ilyen kis hőmérsékleten rendesen kiégni, ezért a következő égetéshez most csinálom fazekas agyagból a cuccokat, de az is egyenlőre őskori stílusban megy(ez is a gyakorlás miatt).
Folyt.köv. 2 hét múlva a konzekvenciák levonásával :)

Mahamrityunjaya Mantra (Hinduism) Mantra singer Hein Braat & Medicine Bu...

2015. február 6., péntek

Saját mustárom

Kisgyerek korom óta imádom a pikáns, csípős ízeket, és fogalmam sincs, miért nem kezdtem hozzá hamarabb a mustárok készítéséhez(lustaságból).Az utolsó lökést a LIDL-ben karácsony előtt kapható fügés mustár hiánya adta, mert olyan űrt hagyott maga után, hogy mégis cselekvésre adtam a fejem.
A bazalt mozsár minden nap örömet okoz, olyan jó, hogy nem repkednek szanaszét belőle a fűszerek, hanem gyorsan, hatékonyan töri össze a kívánt állagra: durvább és finomabb szemcsékre a mustármagot, de a mustárliszthez a kávédarálót használtam.
Egy ideje fekete mustármagot használok az olyan pikáns ételekhez, amibe addig mustárt használtam, ezért most is tettem egy keveset a fehér mustármag mellé.Csípősebb, rusztikusabb ízt ad.
Almaecetbe áztattam az összetört mustármagokat és lisztet, 1 napra állni hagytam a hűtőben.
Kevés curryvel, sóval, mézzel ízesítettem,1-2 teáskanál oliva olajjal selymesebbé tettem az ízét és az állagát.Ha valakinek túl csípős az íz, kevés vizet hozzáadva főzni is lehet 10-15 percig( a méz és az olaj hozzáadása előtt), hogy veszítsen egy keveset az intenzív aromájából.
Csak a fantáziánk szabhat határt a luxusnak, ha egyszer nekiállunk a mustárkészítésnek :)