" BOLDOGOK A SZAPPANKÉSZÍTŐK ! "


2011. február 25., péntek

Nemezszappanok


Mai kreatívkodásom eredménye, tudom, kell még csiszolni a technikán:)
Itt és itt meg lehet nézni a készítési folyamatokat, én a két módszert ötvöztem egymással.

2011. február 24., csütörtök

Geréb Ágnes lett az évtized kedvence

Igaz, lassan egy évtizede, hogy utoljára otthon szültem, és sokáig eszembe sem jutott a dolog, csak mióta kiélesedtek a konfliktusok a témával kapcsolatban, de ma is hálás vagyok Áginak.
Ezalatt a pár hónap alatt sokszor végig gondoltam, hogy mit is köszönhetünk a munkásságának.

Én személy szerint 6 háborítatlan, természetes, jó hangulatú szülést, még akkor is, ha a Sára születésénél már nem lehetett jelen, mivel egyidős terhes volt a legkisebb gyermekével, Jankával.A többi 4 gyereknél pedig már teljesen egyedül csináltunk mindent, főleg az idő rövidsége miatt, de az első együtt szüléskor tanultak határozták meg az eseményeket később is.

Azt a gondolkodásmódot, ami forradalmasította a nők szabad szüléshez való jogát, rávezette a társadalmat, hogy meglássa, a terhesség és a szülés nem betegség, hanem az életünk része, amit minél teljesebben meg kell élnünk.
Azt, hogy teljes egységként kezelte az anyát és a magzatot, akik kölcsönösen hatással vannak egymásra, és ezt tilos és káros elbagatellizálni.
Meggyőzte az az anyák sokaságát: ne engedjék, hogy az ösztöneiket, megérzéseiket semmibe vegyék, és felülbírálják a "szakemberek".
Megmutatta a társadalomnak, hogy milyen nagy erő van jelen egy szülő asszonyban, ha körülveszik őt támogató emberek, és háborítatlanul tud életet adni egy újszülöttnek.Félelmetes ez az erő, ami sok embert megijeszt.
Egy világszerte jelenlévő mozgalom gondolkodásmódja ez, ami sokakat megszólít, hogy térjenek vissza saját magukhoz, a teremtett világhoz, a természethez, aminek a részei vagyunk, tanuljunk meg vigyázni rá, és becsüljük meg ezeket az értékeket.
A természettől elidegenedett emberekben félelmet kelt a születés és a halál gondolata, és mivel nem tud szembenézni velük, intézeti körülmények közé zárja, pedig az életünk természetes velejárói voltak valamikor.Nem a magas csecsemő halandóságot, vagy a rossz higiénés körülményeket sírom vissza, amelyeket ha közelebbről megnézünk szintén társadalmi problémák okoztak, okoznak ma is.Amúgy egy átlag otthon jóval tisztább, mint egy kórházi szülőszoba, és a baktériumflórájára is immunisak az ottélők, nem úgy, mint egy minden antibiotikumra rezisztens baktériumokkal teli kórházéra.Bezony.
Hát, ez jutott most eszembe erről a díjról, szerintem jó döntés volt.

2011. február 9., szerda

Henna

Hónapok óta azzal nyúzott Sára, hogy vegyek neki vörös hajfestéket, mert szeretné látni, hogy áll neki a vörös haj.Gyönyörű, sötét gesztenyebarna a haja, természetes szőke csíkkal a választékában születése óta, úgyhogy sokáig tiltakoztam, amíg eszembe nem jutott a henna, egyenlőre, mint kifogás, hogy majd egyszer, ha tudok szerezni akkora mennyiséget, és lesz rá időm, stb...
Az utolsó hajfestésemnél besokallt a fejbőröm, és ekcémás lett, a hajam pedig annyira hullott, hogy kendőben járkáltam itthon.Kénytelen voltam másféle alternatíva után nézni a hajfestéket illetően.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének a honlapján találtam ezt a cikket , ami visszaigazolta, hogy jól teszem, ha nem kínozom tovább a hajhagymáim vegyszerekkel.
Utána néztem, honnan lehet jó minőségű hennát jó árban beszerezni, és a Goloka honlapjáról meg is rendeltem, Sára nagy örömére.
Régen sokat festettem hennával bőrre, még Kapolcson tanultam a szomszéd sátorban tanyázó hennafestő lányoktól.Akkoriban olvasgattam a neten a festék kikeveréséről különböző hajszínekhez.Volt itthon indigólevél porom, ami a hajfesték sötétítéséhez való.
AntalVali honlapjáról vettem az alapreceptet:

  • 2 evőkanál vagy 2 teafilter jó minőségű indiai fekete tea

  • 2 kiskanál erős instant kávé

  • 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg

  • ½ liter tiszta víz

  • hennapor - hajhossztól függően 100g/200g/300g, tőfestéshez 100g

  • 6 csepp eukaliptusz olaj

  • 5 csepp levendula olaj

A vízben lassú tűzön főztem a teát, a kávét és a fűszereket fél órán keresztül.Ezután hozzáadtam 100 gramm hennát és 50 gramm indigólevélport, hozzákevertem az illóolajokat.
1 órán keresztül állni hagytam a festéket, és utána kentem be vele Sára rengeteg, göndör, sűrű haját tincsenként.Belezsibbadt a kezem a fésülgetésbe, és megértettem azt a fodrásznőt, aki egy idő után bekapcsolta a légkondit, miközben Sára haját szárította.
Utána nejlonsapkával kellett dunsztolni a festéket 2-3 órán keresztül.

Sára haja gyönyörű barnásvörös lett.
Maradt még egy kevés festék, amivel én is kipróbáltam, hogyan működik a henna az én hajamon.Néhány tincset befestettem, és 1 órán keresztül rajta fent hagytam.
Az a néhány tincs gyönyörű répavörös lett:(
Másnap(mivel szerettem volna emberek közé menni) a henna használati utasításának megfelelően csak simán vízzel kevertem ki tejfölsűrűségűre a hennaport, pár csepp citrom és eukaliptuszolajjal, 2 evőkanál oliva olajjal.1 órát állni hagytam a pépet, és utána festettem be a hajam tincsenként.A henna nagyon erősen és tartósan befogja a hajat, kicsit félve mostam le másfél óra elteltével.Szerencsére felesleges volt a félelmem.A sima henna a természetes hajszínre természetesen színez.Bár vörösebb, mint szeretném, de a gyerekeknek nagyon tetszik:)
Most először nem érzem azt hajfestés után, mintha Domestossal mostam volna hajat.Nem csíp, nem irritál vagy viszket, a fejbőröm kiválóan érzi magát.
1 csomag 200 grammos henna elég volt mindkettőnknek.

2011. február 8., kedd

Mosódió akció a NaturOnline-nál

Egy ideje mosódiót használok, és színes ruháknál nagyon meg vagyok elégedve vele.Jó érzés tudni, hogy biztosan környezetkímélő.Ha piszkosabb ruhát mosok, kevés mosószódát adok még a mosáshoz, fehér ruháknál pedig natrium-perkarbonátot teszek még a mosódió és a mosószóda mellé.
Rendszeresen olvasom a Jó áron webáruház blogját, ahol többek között a mosódió és a folttisztítás témakört teljesen körüljárja a blog írója és a webáruház tulajdonosa, Trixi.
Most nagyon-nagyon olcsón lehet mosódiót rendelni, úgyhogy én be is vásároltam belőle egy időre.Nemcsak környezetkímélő és olcsó, hanem kifejezetten kis helyen elfér, a több hónapra előre megvásárolt mosódióm alig egy szatyorra való.Bele lehet gondolni, hogy mekkora helyet foglalna el ugyanennyi mosópor, vagy mosógél, a sok csomagolóanyagról nem is beszélve.

2011. február 3., csütörtök

Házi vaj

Sára vasárnap lett 17 éves, és joghurtos-tejszínes túrótortát kért szülinapjára.A tejszínből pillanatok alatt vaj lett:( , de a szomorkodásom csak fél percig tartott, a joghurtba túró került, a vajat pedig leszűrtem, kinyomkodtam, és fokhagymával, sóval ízesítettem, nyami.
Ma vettem egy csomó lejárt szavatosságú tejszínt a Lidl-ben, és itthon csináltam rengeteg friss, írós vajat.A leszűrt írót eltettem kenyérsütéshez.Ja, a Liedl tejszínt jó sokáig kell ám verni, mire vaj lesz belőle, valószínűleg a stabilizátor miatt, de utána csodás ízű, gyönyörű sárga vaj a jutalmunk a fáradtságért.

Tegnapi esti öltögetések

2011. február 2., szerda

Első öltések



Először csak egy szív alakú csontgombot szerettem volna felvarrni, de aztán megtaláltam a türkiz kövecskéimet, és a semmire sem használt aranycérnával felvarrogattam sorban.Selyemkontúrral rajzoltam körbe.

2011. február 1., kedd

A Duna-parton



Játék

Ma kezdődött el a játék, holnap jön az első fénykép:)